Logotip de la Fundació

Paisatge de la Segarra

 la fundació  el patronat    activitats    contacte    

 

Tarroja presenta el seu inventari patrimonial

 

El dia 2 d'agost, Tarroja acollia al seu local social la presentació del volum VIII de l’Inventari del Patrimoni Arqueològic Arquitectònic i Artístic de la Segarra. La presentació va estar presidida per l’alcaldessa de Tarroja Imma Secanell, l’autor del llibre, David Castellana, Narcís Saladrigues que ha fet el pròleg del llibre per la seva vinculació al municipi durant tants anys ja que va ser el rector de Tarroja des de 1969-2008 i col·laborador de la revista Terra Rubra en el seu moment. I, finalment, Xavier Rivera, president de la Fundació Jordi Cases i Llebot.

 

L’acte va anar molt bé i varen assistir unes 80 persones. Explica l’alcaldessa Imma, que "cal mencionar la importància de tenir documentat tot el patrimoni del municipi de Tarroja, ja que amb el pas dels anys és un treball que s'agraeix molt i et dóna una informació molt valuosa que si no està escrita es perd al llarg del temps."

 

En el transcurs de la presentació, es va poder copsar la passió que té el David Castellana (autor) per la historia, ja que es veia en les seves explicacions clares i entenedores. Va diferenciar entre les diferents temàtiques com l’arqueologia, l'arquitectura civil, l'arquitectura religiosa i l'arquitectura popular.

 

Aquest VIII volum sobre Tarroja de Segarra consta de 266 pàgines, el que indica que per ser un municipi relativament petit tant de tamany com d'extensió hi ha una gran riquesa tant històrica com patrimonial.

Ha estat un treball d'investigació llarg que veu la llum després de 3 anys gairebé per publicar-ho.

 

Al mateix moment, es van poder comprar els llibres distribuïts per la Fundació a un cost de 25€ i a on gairebé es van vendre tots.

 

Finalment, des de l’Ajuntament es va agrair a tots els que han fet possible la publicació d'aquest llibre i varen acabar la festa amb un generós piscolabis de “La Moderna” de Cervera.

 

                             

 

 


 

 

 

Tarroja: Presentació

del volum VIII

de l'Inventari

 

 

El dia 2 d'agost i dins els actes de la Festa Major de Tarroja de Segarra, es farà l'acte de presentació del volum VIII de l'Inventari del Patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra, corresponent al municipi de Tarroja de Segarra.

L'obra, l'autor de la qual és l'historiador i arqueòleg David Castellana, és un estudi exhaustiu dels elements patrimonials d'aquesta població segarrenca, il·lustrada amb fotografies a tot color de Guillermina Puig. El pròleg és de Narcís Saladrigues, que fou rector de Tarroja (1969-2008) i activista cultural i social durant anys.

El volum de Tarroja fa inventari no solament del nucli urbà, sinó que presenta elements d'arqueologia, arquitectura civil, religiosa i popular, escultura i altres peces de metall i elements litúrgics.

 

 


 

 

Concessió del 

Vè Premi Sikara a la cooperativa agrària

La Garbiana

 

 

El Premi Sikarra -en la seva cinquena edició- es concedeix a la Cooperativa la Garbiana, de Tarroja. El Jurat del Premi, constituït pels socis del Fòrum l’Espitllera i els patrons de la Fundació Cases i Llebot, ha valorat de la guardonada la seva aposta per un model d’agricultura sostenible i respectuosa amb el medi ambient, la seva intervenció en les diferents fases de la cadena alimentària, des de la producció fins a la comercialització, passant per la transformació, així com l’encertada combinació de tradició, amb la recuperació que ha fet de varietats ancestrals de cereal, i la innovació, que passa per l’aposta per les noves tecnologies de la informació i la comunicació en la distribució i comercialització dels productes.


També es valora especialment que la Garbiana hagi creat marca i experiència a partir de la denominació d’origen dels seus productes, del seu sabor, servei i gama, i tingui la visió d’alinear-se amb tendències gastronòmiques que sorgides en els darrers anys, s’han estès tant a nivell nacional com internacional, com l’Slow Food, que promou un ideari que combini plaer i coneixement, la recuperació de conreus tradicionals, la valoració de l’origen dels productes, la conservació de tradicions gastronòmiques i culinàries, la potenciació del consum local o proper als productors, l’afavoriment de la venda directa i justa del productor al consumidor i a restaurants (restaurants km 0).


Tot això potenciant la identitat i denominació d’origen segarrenca dels seus productes, facilitant alls consumidors l’experiència de visitar els camps de cereal que conreen, el seu molí i l’obrador de pa. I amb una estructura de treball que parteix de la col·laboració i el treball en xarxa, generant sinèrgies i en aprenentatge continu amb altres persones i entitats, valors que donen uns trets d’identitat a la Garbiana que els fan un referent comarcal, un exemple d’emprenedoria i un projecte il·lusionant de futur.


El guardó serà lliurat el proper dissabte 19 de març per la tarda en un acte obert al públic que tindrà lloc a l’auditori del carrer Major de Cervera, on hi intervindran els representants de les entitats convocants i comptarà amb la intervenció musical del duet De Vellut, format per Blai Navarro a l'acordió i Núria Balcells al violí, que oferiran un tast del seu repertori que fusiona música clàssica, jazz i tradicional. Els assistents també podran gaudir d’una visita guiada a l’exposició “in dubio, pro Deo”, que sobre el Sant Dubte d’Ivorra està instal·lada al Museu Comarcal. L’acte es clourà amb un sopar en homenatge a l’entitat guardonada, per accedir al qual caldrà reservar plaça.
 

Les edicions anteriors del Premi Sikarra varen reconèixer a l’activista turístic i cultural de Cervera, Armand Forcat, a l’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular, a l’entitat Càritas Diocesana de Cervera i a la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges. El guardó és una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez titulada l’”Esguard alliberat”, que reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda de Sikarra (cedida per les promotores i exposada al Museu de Cervera), que integrat dins el perfil d’una espitllera de fusta, vol ser el símbol de la projecció cap al futur de la identitat de la Segarra.

 

 


 

 

 

Convocatòria del

Vè Premi Sikara

 

La Fundació JORDI CASES I LLEBOT i l’Associació cultural FÒRUM L’ESPITLLERA convoquen la cinquena edició del premi Sikarra amb la voluntat de reconèixer i homenatjar la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra.

Les edicions anteriors del Premi Sikarra varen reconèixer l’activista turístic i cultural de Cervera, Armand Forcat, l’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular, l’entitat Càritas Diocesana de Cervera i la Cooperativa l'Olivera de Vallbona de les Monges. El guardó és una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez titulada l’”Esguard alliberat”, que reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda de Sikarra, integrada dins el perfil d’una espitllera de fusta, símbol de la projecció cap al futur de la identitat de la Segarra.

Lliurament del 4art. Premi Sikarra

Les candidatures es poden presentar fins el dia 15 de febrer, d'acord amb les següents

Bases

1.- Es premiarà qualsevol persona, entitat o institució que hagi actuat amb incidència sobre la comarca, incloent-hi els territoris de la darrera divisió administrativa feta per la Generalitat de Catalunya i tots aquells que, per raons històriques, geogràfiques i culturals, se senten de la Segarra.

2.- Només podrà ser guardonada una persona, entitat o institució en relació amb la qual s’hagi presentat prèviament una candidatura.

3.-La presentació de les candidatures haurà de fer-se en un document que identifiqui la persona, entitat o institució candidata i descrigui en un màxim de dues pàgines les motivacions per les quals es considera que és mereixedora del guardó. 

4.- Les candidatures mai podran ser presentades en nom propi, sinó que hauran de venir signades per una entitat pública o privada, legalment constituïda i domiciliada a la Segarra històrica, o per un conjunt format per un mínim de tres persones a títol individual, degudament identificades i que acreditin la seva vinculació amb aquesta comarca.

5.- Les persones associades al Fòrum l’Espitllera i els membres del patronat de la Fundació Jordi Cases i Llebot poden també proposar candidatures, amb les condicions previstes en el punt anterior, i no podran ser mai guardonades, ni a títol individual ni com a institució. 

6.- Les candidatures s’hauran de presentar, amb tota la documentació corresponent, entre els dies 1 de gener i 10 de febrer de cada any al domicili social del Fòrum l’Espitllera (c/ del Forn, 2, Florejacs 25211). També podran ser presentades telemàticament a info@espitllera.cat. En ambdós casos, l’organització es reserva el dret de requerir la documentació complementària adient. 

7.- El Jurat estarà format per representants del Fòrum l’Espitllera i de la Fundació Jordi Cases i Llebot. Valorarà les candidatures tot considerant amb especial atenció tant la seva trajectòria històrica com les actuacions dutes a terme durant l’any immediatament anterior al del lliurament del premi. Es preveu expressament que el guardó pugui lliurar-se ex aequo a dos finalistes, en cap cas a títol pòstum o declarar-se desert, i el veredicte del Jurat serà inapel·lable.  

8.- La identitat del premiat o premiada es donarà a conèixer el 17 de març de cada any, coincidint amb l’aniversari de l’adquisició de la moneda Sikarra per part de les entitats promotores, i es lliurarà en un acte públic convocat en una data propera. 

9.- El premi consistirà en una escultura inspirada en el revers de la moneda de Sikarra, així com un reconeixement públic de la persona, entitat o institució guanyadora.

 


 

 

 

 

Lliurament del III Premi SIKARRA

 

Tarroja acull l’acte de lliurament del Premi Sikarra 2014 a Càritas

 

Dissabte 22 de març, al vespre, més de cent de persones varen assistir a Tarroja de Segarra a l’acte de lliurament del Premi Sikarra. En la tercera edició, el Jurat va reconèixer l’entitat Càritas Interparroquial de Cervera. L’esdeveniment va tenir lloc a la Sala del cafè municipal, curosament preparada per l’ocasió i guarnida amb ametllers i garbianes florides.

 

L’acte, que fou conduït pel periodista Josep Mercadé, va comptar amb les intervencions del cantautor Hèctor Berberide que va amenitzar la vetllada amb peces musicals inspirades en el paisatge i les tradicions de la comarca de la Segarra, interpretades amb la guitarra i l’acordió diatònic.

 

Dins l’apartat dels discursos institucionals van intervenir Lourdes Castellana, alcaldessa de Tarroja, que va agrair a l’organització de l’acte haver triat el seu municipi per celebrar l’esdeveniment, i Adrià Marquilles, president del Consell Comarcal, que va felicitar la guanyadora i va subratllar la vocació de l’ens que presideix de reforçar els lligams entre tots els pobles vinculats històricament a la Segarra.

 

Per la seva banda, Jaume Terribas, en representació dels proponents de la candidatura, va remarcar el gran esforç fet per part dels voluntaris de Càritas en la tasca de justícia social i defensa dels més desafavorits i va animar als presents a col·laborar-hi activament. (Veure document complert)

 

La presidenta de Càritas interparroquial de Cervera, Dolors Calafell, va rebre l’escultura de mans de F. Xavier Rivera, president de la Fundació Cases i Llebot, i va agrair als presents el reconeixement.

 

L’acte es va cloure amb una paraules d’Albert Turull, president del Fòrum l’Espitllera (entitat promotora del premi, juntament amb la Fundació Cases i Llebot), que va subratllar la gran transcendència de l’entitat guanyadora de Premi, incidint en el fet que la seva tasca -silenciosa i discreta- supleix les greus mancances de les administracions en la lluita per les desigualtats socials. Alhora, va aprofitar per reconèixer a la Comissió d’Estudis Tarrojins, entitat local, la seva tasca de dinamització cultural, especialment plasmada amb la revista Terra Rubra, editada des de fa vint-i-quatre anys. També va fer un resum de les accions de l’Espitllera durant el darrer any, amb especial menció de l’activació de la Xarxa Sikarra d’entitats de a Segarra històrica i la participació activa en les campanyes de la Plataforma Aturem el Fracking i de Salvem Sikarra (als Prats de Rei).

 

A continuació, els assistents van traslladar-se a la seu de la Garbiana, cooperativa agrícola dedicada a la producció ecològica, i conèixer de la mà dels seus responsables el molí de pedra recentment adquirit a Àustria que els permet elaborar farines d’una qualitat molt alta amb el cereal ecològic i de proximitat.

 

Com a cloenda de la jornada, un sopar homenatge a la guardonada va reunir cinquanta comensals, que van gaudir de les especialitats gastronòmiques elaborades amb productes de proximitat per les promotores del Cafè de Tarroja, jove restaurant amb gran projecció.

 

          

 

                  

 

 


 

 

El III Premi SIKARRA es concedeix a Càritas

 

El Premi Sikarra -en la seva tercera edició- es concedeix a l’entitat Càritas Interparroquial de Cervera. El Jurat del Premi, en el seu veredicte, ha valorat especialment la trajectòria de l’Entitat que, des de 1990, treballa a favor dels més desafavorits i encapçala una notable contribució a la cohesió social. El reconeixement a la tasca del seu voluntariat i el fet de ser una entitat sense ànim de lucre també són aspectes que han estat considerats a l’hora d’emetre el veredicte. El fet de viure uns moments especialment durs pels col·lectius més vulnerables, així com l’augment exponencial del nombre de famílies i persones ateses, pobres i en risc d’exclusió social, i en perill de desnonaments, motiva especialment al Fòrum l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases i Llebot, entitats promotores del premi, a regraciar públicament la seva tasca i posar llum sobre la seva existència i acció. Amb el reconeixement de Càritas Interparroquial de Cervera, es distingeix també la tasca de la resta de delegacions de Càritas de l'Arxiprestat de la Segarra (Sant Ramon, Torà i Sant Guim de Freixenet), així com les altres delegacions de Càritas a la Segarra i a Catalunya.

Càritas és una entitat no governamental, formada per un grup de dones i homes que hi dediquen el seu temps sense cap retribució i que centra la seva activitat en projectes d’atenció a la família, la vellesa i la infància, amb especial atenció a les famílies que han perdut la llar i al col·lectiu de persones desestructurades i sense hàbits laborals, als quals atén per la seva reinserció al món del treball amb el suport de la Fundació privada Xavier Paules.

El lliurament del Premi coincideix amb l’elaboració, des del Fòrum l’Espitllera, d’un document que analitzarà la crisi i marginalitat a la Segarra, el qual es troba actualment dins l’entitat en fase de debat i redacció.

 

El guardó serà lliurat el proper dissabte 22 de març en un acte obert al públic que tindrà lloc al Cafè de Tarroja de Segarra. Com a complement de l’acte La Garbiana, cooperativa agrícola de Tarroja, oferirà als visitants una visita al seu obrador de producció ecològica, i es clourà amb un sopar en homenatge a l’entitat a guardonada (per accedir al qual caldrà reservar plaça abans del 12 de març). L’esdeveniment comptarà amb les intervencions musicals d’Hèctor Berberide i Josep Rodríguez.

 

Les edicions anteriors del Premi Sikarra varen reconèixer a l’activista turístic i cultural de Cervera, Armand Forcat, i a l’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular. El guardó, que romandrà exposat fins el dia 22 a la biblioteca de Cervera, és una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez titulada l’”Esguard alliberat”. L’obra reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda de Sikarra (cedida per les promotores al Museu de Cervera), integrada dins el perfil d’una espitllera de fusta, símbol de la projecció cap al futur de la identitat de la Segarra.

 

 


 

 

 

III Premi SIKARRA

 

Cinc candidatures han optat a rebre

el reconeixement del Premi Sikarra 2014

 

  Un total de cinc candidatures han estat presentades per a rebre el guardó en la tercera edició del Premi Sikarra. Totes elles proposaven persones o institucions estretament vinculades a la comarca de la Segarra i amb un currículum d’accions socials i culturals de prestigi i de projecció de la identitat segarrenca. El Jurat del guardó, format pels membres del patronat de la Fundació Jordi Cases i Llebot i de l’Associació Fòrum l’Espitllera, han deliberat en sengles reunions que han tingut lloc a Torà i al Talladell, respectivament, i ja han decidit quina és la mereixedora enguany.

 

El veredicte es farà públic el 10 de març mitjançant comunicat de premsa i serà lliurat a la persona o entitat escollida en un acte obert al públic que tindrà lloc el dissabte 22 de març al Cafè de Tarroja. L’esdeveniment comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarroja i serà amenitzat amb les intervencions musicals dels músics Hèctor Berberide i Josep Rodríguez. El posterior sopar d’homenatge a la guanyadora tindrà un aforament limitat i, per participar-hi, caldrà formalitzar l’oportuna reserva abans del 12 de març.

 

Les anteriors edicions del Premi van reconèixer a Armand Forcat, estudiós i divulgador de la història i les tradicions de la Segarra, i a l’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular, per la seva tasca de reivindicació, conservació i estudi de les construccions tradicionals de les terres de Ponent.

 

Invitació (clicar per obtenir-la en pdf)....

 

 


 

 

 

Bon Nadal-2013

 

 

La Fundació Jordi Cases i Llebot desitja als seus amics i col·laboradors un bon Nadal i feliç Any 2014

 

 


 

 

 

Convocatòria del III Premi Sikarra

 

La Fundació JORDI CASES I LLEBOT i l'Associació Cultural FÒRUM L’ESPITLLERA convoquen la tercera edició del Premi Sikarra amb la voluntat de reconèixer i homenatjar la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra. Més informació

 

 


 

Lliurament del premi "Franja: Cultura i Territori 2012" a la Fundació

El dissabte dia 23 de novembre, a la Casa Ferrabràs de Torrent de Cinca se celebrà l’acte de lliurament del "Premi Franja: Cultura i Patrimoni 2012" a la Fundació Jordi Cases i Llebot. Es tracta del reconeixement a la tasca continuada de suport a les institucions culturals de la Franja que vetllen per la normalització del català en aquesta zona sota administració aragonesa. 

 

El premi fou lliurat pel president de l'Institut, Pep Labat, al president de la FJCL, Xavier Rivera, que va agrair el premi amb unes paraules de reconeixement a l'esforç i reivindicació de la llengua catalana per part de les entitats de la Franja. (Podeu llegir el discurs aquí).

 

L'acte va tenir lloc dins el marc del lliurament dels Premis Josep Galan i beques Amanda Llebot, organitzat per l'Institut d'Estudis del Baix Cinca de Fraga.

Finalment, es va fer la lectura dramatitzada de textos de Jesús Moncada a càrrec de l’actriu Marta Momblant, en un espectacle de petit format concebut per a commemorar els 25 anys de la publicació de Camí de Sirga.

 

 


 


 

"El Carxe, territori de frontera"

La Fundació Cases i Llebot participa amb la Biblioteca d’Hostafrancs en la realització i presentació de l'exposició "El Carxe, territori de frontera"

 

El diumenge 17 de novembre es va inaugurar, a la sala Jordi Cases de la biblioteca d'Hostafrancs, l'exposició "El Carxe, territori de frontera". En la presentació van intervenir Jaume Moya, secretari de la Fundació Jordi Cases i Llebot, que ha patrocinat la instal·lació, Jaume Ferran, de la biblioteca d’Hostafrancs, i Fran Ruvira, realitzador cinematogràfic i productor de la mateixa. En l’exposició s'explica la realitat d'aquesta zona de Múrcia, darrera zona d’expansió territorial de la llengua catalana. La comarca, a mig camí entre terres alacantines i murcianes, va rebre un repoblament per part de pagesos valencians al segle XIX, els descendents dels quals hi conserven la parla valenciana, amb certs localismes, encara viva.

 

L'exposició es composa per diferents panells on hi ha, respectivament, informació de la història, la geografia, la demografia, el descobriment lingüístic i el parlar del Carxe. Es complementa amb un reproductor d'àudio que permet escoltar diferents rondalles i contes locals explicats pels habitants de la zona i amb dues pantalles que projecten un document històric amb imatges de la ciutat de Barcelona i els seus habitants enregistrades l’any 1926, per una banda, i un tràiler de la pel·lícula documental "Orson West", rodada recentment al Carxe i dirigida per Fran Ruvira, nascut al poble de Pinós de Monover, capital oficiosa de la comarca.

 

  L’acte va finalitzar amb la projecció del film a la sala social del poble, on el propi director va explicar més detalls sobre aquesta zona rural d'interior i del rodatge de la pel·lícula.

 

L’exposició es mantindrà visitable els dissabtes per la tarda i els diumenges al matí a la biblioteca d’Hostafrancs i fins el 22 de desembre.

 

 


 

L'Arquebisbe d'Urgell valora l'inventari

Amb motiu de la trobada del municipi dels Plans de Sió que es va celebrar dissabte dia 14 de setembre a Pelagalls, l'Arquebisbe Joan Enric Vives, bisbe d'Urgell, va valorar molt positivament l'edició del volum VII de l'Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra, corresponent al municipi de Guissona.

El director de la publicació, Jordi Oliva, li en va lliurar un exemplar, que el prelat va acceptar de molt bon grat, s'hi va mostrar molt interessat i va valorar molt l'esforç que suposava l'estudi, documentació i edició de l'obra.

Guissona és una de les principals parròquies del bisbat d'Urgell i especialment unida històricament a la seu episcopal.

     


 

Nou volum de l'inventari del patrimoni: Guissona

  Coincidint amb els actes de festa major, la Sala de Plens de l’Ajuntament de Guissona va reunir prop d’un centenar de persones en l’acte de presentació del VIIè volum de l’inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra, dedicat al municipi.

Més informació aquí


 

Estudi científic de la moneda Sikarra

  La Revista d'Arqueologia de Ponent, de la Universitat de Lleida, ha publicat l'article "Aportacions al coneixement de la seca ibèrica de śikaŕa i de l’origen del topònim Segarra", dels autors Joan Ferrer i Jané, David Garcia i Rubert, Isabel Moreno Martínez, Núria Tarradell-Font i Albert Turull i Rubinat.

És un estudi interessantíssim a partir de la moneda adquirida per la Fundació juntament amb l'Associació Cultural Fòrum l'Espitllera, en comparació amb altres dues monedes de la mateixa seca ibèrica de śikaŕa, completat amb una anàlisi iconogràfica i epigràfica i amb un breu estudi de l’evolució històrica de la denominació que donarà nom a l’actual comarca de la Segarra.

El podeu trobar en PDF aquí


 

Reunió anual del Patronat

  El dia 9 de febrer ha tingut lloc la reunió anual ordinària del Patronat de la Fundació. S'ha examinat l'activitat duta a terme durant l'any 2012 i s'han aprovat els comptes i balanços del passat exercici. Al mateix temps s'han aprovat els projectes i el pressupost per a l'any 2013.

També s'ha fet la renovació dels càrrecs del Patronat, amb el canvi de President i secretari. El Sr. Jordi Oliva deixa la presidència, que passa a ostentar-la el Sr. Francesc Xavier Rivera i la secretaria que aquest últim exercia passa a mans del Sr. Jaume Moya.

 


 

 

 

II Premi Sikarra: ja es poden presentar candidatures

 

Des de l’1 de gener, la Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera han obert oficialment el període de presentació de candidatures a la segona edició del Premi Sikarra. El guardó premiarà novament una persona o entitat de l’àmbit segarrenc per la seva tasca destacada en l’àmbit social, cultural i de progrés del territori i la seva gent. (+info)

 

 

 


 

 

Bon Nadal-2012

 

 

La Fundació Jordi Cases i Llebot desitja als seus amics i col·laboradors un bon Nadal i feliç Any 2013

 

 

 


 

Convocatòria del II Premi Sikarra

 

La Fundació JORDI CASES I LLEBOT i l'Associació Cultural FÒRUM L’ESPITLLERA convoquen la segona edició del Premi Sikarra amb la voluntat de reconèixer i homenatjar la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra. (+info)

 

 


 

Està en marxa l'inventari de Guissona

 

  La Fundació ja està preparant l'Inventari del Patrimoni Arqueològic, Arquitectònic i Artístic de la Segarra en la seva edició dedicada a Guissona. És aquest un projecte cultural per inventariar els elements patrimonials dels municipis de la Segarra. Ja se n'han publicat sis volums, corresponents a Sanaüja, Torà, Ivorra, Estaràs, Massoteres i Torrefeta i Florejacs.

Pel que fa a l'inventari del municipi de Guissona i el seu terme, amb els agregats de Guarda-si-venes i Mas d'en Porta, s'ha fet el treball de camp i d'investigació dels elements d'arquitectura civil, religiosa i popular, la part dedicada a l'escultura, pintura i orfebreria religiosa i també de l'apartat d'arqueologia. També inclou la redacció d'un estudi general sobre els temes investigats i l'obtenció d'imatges de tots els béns inventariats.

Aquest treball, més d'estudi i investigació, ha estat sufragat pels fons de la Fundació, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, fundació pública de la Diputació de Lleida.

 

 

               

 

 

 


 

Premi Franja 2012

 

  El dissabte dia 24 de novembre, a Mequinensa, la Fundació Jordi Cases i Llebot ha estat guardonada amb el Premi Franja 2012. Es tracta del reconeixement a la seva tasca continuada de recolzament a les institucions culturals de la Franja que vetllen per la normalització del català en aquesta zona sota administració aragonesa. 

El premi va ser instituït el 2007 i enguany arriba a la seva 6a convocatòria. El guardó el convoca Iniciativa Cultural de la Franja, que engloba el Centre d’Estudis Ribagorçans (CERIB, amb seu a Benavarri), els Consells Locals de la Franja (Tamarit), l’Institut d’Estudis dels Baix Cinca (Fraga) i l’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA, Calaceit).

 L’objectiu del «Premi Franja, cultura i territori» és reconèixer persones, institucions o associacions que hagin destacat en el foment del patrimoni cultural i territorial franjatí.

 En les anteriors convocatòries el premi ha recaigut en diferents entitats i persones relacionades amb la Franja, com ara el mestre Pietro Cucalón; el diari La Comarca d’Alcanyís; la Llibreria Serret de Vall-de-Roures; José Bada, conseller de Cultura del Govern d’Aragó; Emilio Gastón, Justícia d’Aragó; i el Projecte Jesús Moncada d’animació cultural a les escoles.

 La concessió del guardó, que es va fer públic aquest passat dissabte, serà lliurat en la gala anual de l’IEBC 2013, que tindrà lloc a Torrent de Cinca. Consisteix en una peça de forja que representa el mapa allargassat de la Franja obra de l’escultor de La Freixneda José Manuel Aragonés.

 


 

25è aniversari

 

  L'Hostal Jaumet de Torà fou el lloc triat per la Fundació Jordi Cases i Llebot per l’acte de celebració del seu vint-i-cinquè aniversari. Davant d'una vuitantena d’assistents, entre els que es comptaven representants de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal de la Segarra, de diversos municipis de la comarca i d'entitats culturals i socials de l'entorn, el President de la Fundació, Jordi Oliva, va exposar les fi­tes assolides per l'entitat i els reptes de futur i va aprofitar per agrair la dedicació a tots aquells que han col·laborat amb ella, tant des del pa­tronat com treballant en les seves publicacions i activitats. També en el torn de parla­ments varen intervenir Mercè Valls, alcaldessa de Torà, Adrià Marquilles, president del Consell Comarcal de la Segarra, Jaume Terribas, president honorífic i cofundador de l'entitat, i Josep Maria Solé i Sabater, director de l'IEI, que va posar èmfasi en la gran importància de les entitats de la societat civil en la construcció de la nació catalana, amb especial atenció al moment històric en el qual ara es troba Catalunya.

La Fundació Cases i Llebot és una entitat cultural domiciliada a Hostafrancs de Segarra que té com a finalitat la preservació de la memòria de Jordi Cases, defensor de la cultura i la identitat catalana en els anys de la postguerra, i el suport a les activitats de base popular del país.

Entre d'altres accions, al llarg d'aquests vint-i-cinc anys ha tingut cura de la biblioteca d'Hostafrancs, ha becat diversos projectes de preservació del català a la Franja i estudis de desenvolupament social i econòmic de la Segarra, ha participat en l'adquisició de la moneda tetartemorion de Sikarra i ha publicat els volums d'inventaris de béns patrimonials arqueològics, arquitectònics i artístics, corresponents a Torà, Sanaüja, Ivorra, Estaràs, Massoteres i Torrefeta i Florejacs.

Actualment, treballa en l'elaboració de tres inventaris més i dóna suport a diversos projectes de promoció i acreixement de la cultura, la llengua i el patrimoni catalans, amb especial dedicació a l'entorn segarrenc, des d'on, en col·laboració amb l’associació cultural Fòrum l'Espitllera, convoca el Premi Sikarra en reconeixement dels mèrits d'una persona o institució vinculada al territori.

 

 

 

 

PREMI SIKARRA

 

 


PUBLICACIONS


MONEDA SIKARRA


ENLLAÇOS D'INTERÈS

       Xarxa Sikarra

 


 

 © Fundació Jordi Cases i Llebot - 2011

Antigues Escoles d'Hostafrancs, s/n

Els Plans de Sió

Ap. de Correus, 14 - 25210 - Guissona