Logotip de la Fundació

Paisatge de la Segarra

 la fundació  el patronat    activitats    contacte    

 

Convocatòria de la

9a edició del Premi Sikarra

 

Les candidatures es poden presentar fins al dia 10 de febrer de 2020

 

La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l'Espitllera convoquen la novena edició del Premi Sikarra amb la voluntat de reconèixer i homenatjar la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra.
 
Les edicions anteriors del Premi Sikarra varen reconèixer:

 

Armand Forcat, activista turístic i cultural de Cervera,

Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular,

Càritas Diocesana de Cervera,

Cooperativa l'Olivera de Vallbona,

Cooperativa La Garbiana de Tarroja,

Rosa Fàbrega, escriptora i poetessa de Cervera,

Associació Cultural Baixa Segarra, de Santa Coloma de Queralt

Agrupació Seny Major, de Cervera.

El guardó és una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez titulada “L’esguard alliberat”, que reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda de Sikarra, integrada dins el perfil d’una espitllera de fusta, símbol de la projecció cap al futur de la identitat de la Segarra.
 

Les bases del Premi són les següents:

1. Es premiarà qualsevol persona, entitat o institució que hagi actuat amb incidència sobre la comarca, incloent dins aquesta els territoris de la darrera divisió administrativa feta per la Generalitat de Catalunya i tots aquells que, per raons històriques, geogràfiques i culturals, se senten de la Segarra.
 
2. Només podrà ser guardonada una persona, entitat o institució en relació amb la qual s’hagi presentat prèviament una candidatura.
 
3. La presentació de les candidatures haurà de fer-se en un document que identifiqui la persona o institució candidata i descrigui en un màxim de dues pàgines les motivacions per les quals es considera que és mereixedora del guardó.
 
4. Les candidatures mai podran ser presentades en nom propi, sinó que hauran de venir signades per una entitat pública o privada, legalment constituïda i domiciliada a la Segarra històrica, o per un conjunt format per un mínim de tres persones a títol individual, degudament identificades i que acreditin la seva vinculació amb aquesta comarca.

5. Les persones associades al Fòrum l’Espitllera i els membres del patronat de la Fundació Jordi Cases i Llebot poden també proposar candidatures, amb les condicions previstes en el punt anterior, i no podran ser mai guardonades, ni a títol individual ni com a institució.
 
6. Les candidatures s’hauran de presentar, amb tota la documentació corresponent, entre els dies 1 de gener i 10 de febrer de cada any al domicili social del Fòrum l’Espitllera (c/ del Forn, 2, Florejacs 25211). També podran ser presentades telemàticament a info@espitllera.cat. En ambdós casos, l’organització es reserva el dret de requerir la documentació complementària adient.
 
7. El Jurat estarà format per representants del Fòrum l’Espitllera i de la Fundació Jordi Cases i Llebot. Valorarà les candidatures tot considerant amb especial atenció tant la seva trajectòria històrica com les actuacions dutes a terme durant l’any immediatament anterior al del lliurament del Premi. Es preveu expressament que el guardó pugui lliurar-se ex aequo a dos finalistes, en cap cas a títol pòstum o declarar-se desert, i el veredicte del Jurat serà inapel·lable. 
 
8. La identitat del premiat o premiada es donarà a conèixer el 17 de març de cada any, coincidint amb l’aniversari de l’adquisició de la moneda Sikarra per part de les entitats promotores, i es lliurarà en un acte públic convocat en una data propera.
 
9. El Premi consistirà en una escultura inspirada en el revers de la moneda de Sikarra, així com un reconeixement públic de la persona, entitat o institució guanyadora.

 

---------------------------------

 

 

LLIURAMENT DEL PREMI SIKARRA -2019

 

L'agrupació "Seny Major", de Cervera,

guardonada amb el premi Sikarra

 

Per la tasca d’unir entitats i projectes de la cultura, vertebrar-los en tot el territori i generar un planter amb el públic més jove.

 

       

 

 

El passat dia 16 de març, l'agrupació d’entitats de la cultura popular de Cervera, Seny Major, va ser guardonada a Sant Guim de Freixenet amb el premi Sikarra que atorga cada any el Fòrum l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases i Llebot.

 

La historiadora cerverina Teresa Salat, va ser l’encarregada de fer el parlament i va comparar la tasca del col·lectiu amb la campana medieval de la qual pren el nom, Seny Major, la més gran del campanar de l'església de Santa Maria de Cervera, i “la que s’ocupa d’anunciar a totes les cases els fets importants”. En el mateix sentit, va dir Salat, que l’entitat també és la més gran pel fet d’aplegar la resta de col·lectius i persones de la cultura popular, i s’ocupa de vertebrar també el territori fent arribar aquesta cultura a cada racó del mateix. En destacà especialment el treball de d’atansar a les escoles, fer planter, mitjançant l’oferta de seminaris sobre el coneixement de la cultura popular. Treball que va ser guardonat amb el premi Baldiri i Rexach.

 

Va rebre el premi Sikarra , Ramon Armengol, qui va explicar que els primers treball d’unió de grups tradicionals es comencen a fer el 2009, i l'evolució que ha tingut amb els anys. El lliurament del guardó el va fer la presidenta del Fòrum l’Espitllera, Maria Garganté, i el president de la Fundació Jordi Cases i Llebot, Xavier Rivera.

 

El lliurament del Premi es va dur a terme al Centre Cívic Mestre Viaña de Sant Guim de Freixenet. L’acte va comptar amb l’acompanyament musical de Lana Kovacevic (violí) i Enric Ribalta (flauta).

 

El guardó és una escultura de l'artista Anna Marín-Gálvez que reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda Sikarra, documentada de fa 2.300 anys, adquirida per les dues entitats promotores del Premi i que s’exposa al Museu Comarcal de Cervera.

 

En les anteriors edicions del Premi Sikarra s’ha guardonat l’Associació Cultural Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt, la poetessa cerverina Rosa Fabregat, la cooperativa La Garbiana de Tarroja de Segarra, la cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges, Càritas Diocesana de Cervera, els Amics de l’Arquitectura Popular i l’activista cultural cerverí Armand Forcat.

 

Sant Guim de Freixenet, 16 de març de 2019

 

Veredicte del Jurat del VIII Premi Sikarra

 

El Jurat del Premi Sikarra, reunit a Sant Guim de Freixenet, el 23 de febrer de 2019, format per les persones associades del Fòrum l’Espitllera i els membres del patronat de la Fundació Jordi Cases i Llebot, sota la presidència d’en Francesc Xavier Rivera Sentís, i actuant com a secretari en Ramon Saball Balasch, ha decidit concedir el guardó, en la seva vuitena edició, a la candidatura de l’Agrupació Seny Major, de Cervera.

 

El Jurat del Premi ha valorat l’exemplar acció i trajectòria de Seny Major en la recuperació, renovació, potenciació i difusió del folklore i la cultura d’arrel tradicional i popular, amb atenció especial al manteniment i foment dels balls populars i tradicionals i de les activitats festives i de carrer, destacant també el seu treball per divulgar i apropar la cultura popular als més petits, a través de les escoles.

 

Seny Major, des de la seva creació l’any 2009, ha activat persones, sinèrgies, complicitats, aliances, xarxes, recursos, entitats i institucions al voltant de la cultura popular i tradicional, a la ciutat de Cervera.

 

Per tot això, el Jurat ha considerat que l’Agrupació Seny Major és, d’acord amb les bases del Premi, una entitat que ha contribuït i contribueix de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra i, en conseqüència, digna mereixedora de rebre el Premi Sikarra.

 

Sant Guim de Freixenet, 23 de febrer de 2019

 

--------------------------------

 

PREMI SIKARRA 2019

 

 

 

- La vuitena edició del Premi Sikarra guardona l’Agrupació Seny Major de Cervera per la seva exemplar trajectòria en la recuperació, renovació i difusió del folklore i la cultura d’arrel tradicional i popular.

 

- El Premi Sikarra es dedica cada any a una persona o entitat per la seva contribució a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra.

 

- El Premi es lliurarà a Sant Guim de Freixenet el dissabte dia 16 de març.

 

 

 

El Jurat del Premi Sikarra, format pels membres del Fòrum l’Espitllera i de la Fundació Jordi Cases i Llebot, les dues entitats organitzadores, va escollir, en la reunió del passat 23 de febrer a Sant Guim de Freixenet, l’Agrupació Seny Major com a guanyadora de l’edició d’enguany, per la seva exemplar acció i trajectòria en la recuperació, renovació, potenciació i difusió del folklore i la cultura d’arrel tradicional i popular, en tots els seus àmbits, a la ciutat de Cervera, amb atenció especial al manteniment i foment dels balls populars i les activitats festives i de carrer.

 

L'Agrupació, creada l’any 2009, està formada pel conjunt de grups folklòrics tradicionals i de carrer de la ciutat: Associació Amics de Sant Magí, Band Tokades, Bombollers de Cervera, Campaners de Cervera, Colla sardanista Jovencells, Confraria de l’Àliga de Cervera, Diables de Cervera-Carranquers, Geganters de Cervera, Ball d’Espases de Cervera, Ball de Gitanes i Trabucaires de Cervera. Alhora, l'Agrupació també vol mantenir lligams i punts de col·laboració amb altres entitats de la ciutat que, malgrat no ser estrictament de carrer, també treballen a l'entorn de la cultura popular, com l’Agrupació Coral, l’Associació de Les Completes, l’Associació de Pessebristes, l’Associació de Puntaires, la Secció de Cultura Popular del Centre Municipal de Cultura o el Patronat de la Passió.

 

Cal subratllar també la tasca de l’Agrupació Seny Major quant a la promoció i difusió del patrimoni festiu, tradicional i popular a les escoles. Alhora, el seu blog, "Lo Carranquer", ha esdevingut un mitjà de referència en el seu àmbit.

 

L’Agrupació Seny Major ha activat persones, sinèrgies, complicitats, aliances, xarxes, recursos, entitats i institucions al voltant de la cultura tradicional, en particular, i de la cultura en general, a Cervera i la Segarra.

 

El lliurament del Premi es durà a terme al Centre Cívic Mestre Viaña de Sant Guim de Freixenet el dissabte dia 16 de març, a les 7 de la tarda. L’acte serà presidit per Francesc Xavier Rivera i Maria Garganté, presidents respectivament de la Fundació Jordi Cases i Llebot i del Fòrum l’Espitllera, i per l’alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, i comptarà amb l’acompanyament musical de Lana Kovacevic (violí) i Enric Ribalta (flauta).

 

El guardó és una escultura de l'artista Anna Marín-Gálvez que reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda Sikarra, documentada de fa 2300 anys, adquirida per les dues entitats promotores del Premi i que s’exposa al Museu Comarcal de Cervera.

 

En les anteriors edicions del Premi Sikarra s’ha guardonat l’Associació Cultural Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt, la poetessa cerverina Rosa Fabregat, la cooperativa La Garbiana de Tarroja de Segarra, la cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges, Càritas Diocesana de Cervera, els Amics de l’Arquitectura Popular i l’activista cultural cerverí Armand Forcat.

 

La Segarra, març de 2019

 

 

 

 

+ Més notícies

 

PREMI SIKARRA

 

 


PUBLICACIONS


MONEDA SIKARRA


ENLLAÇOS D'INTERÈS

       Xarxa Sikarra

 


 © Fundació Jordi Cases i Llebot - 2011

Antigues Escoles d'Hostafrancs, s/n

Els Plans de Sió

Ap. de Correus, 14 - 25210 - Guissona